Saf-instant
Univerzální a spolehlivé francouzské sušené droždí ve větším balení pro ty, kteří potřebují mít doma stálou zásobu na pečení . Jednoduché použití bez zadělávání kvásku, vhodné pro všechny typy kynutých těst, pro ruční zpracování i pro domácí pekárny.
Cena 46 Kč / 125 g
Upečme si na Velikonoce něco vskutku svátečního. Zde naleznete 3 recepty, další najdete na https://drozdi.cz/tema

KYNUTÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Suroviny
100 g másla
6 žloutků
100 g cukru
500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí Saf-instant
citronová kůra z 1 malého citronu
sůl
600–700 ml mléka
máslo a strouhanka na vymazání vysypání formy
rozinky nebo hřebíčky na oči
Postup
- Utřeme máslo se žloutky a cukrem, elektrickým šlehačem to trvá asi 5 minut.
- Přisypeme mouku, sušené droždí, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a nakonec přidáme vlažné mléko. Těsto můžeme zadělávat ručně nebo použít ruční mixér se 2 metličkami.
- Obě části formy vymažeme rozpuštěným máslem nebo olejem. Použijeme k tomu mašlovačku z peří nebo silikonovou, aby se tuk dostal do všech záhybů. Pak vysypeme strouhankou. Můžeme použít i hrubou mouku nebo najemno strouhaný kokos.
- Těsto vlijeme do obou částí forem a necháme na teplém místě 20 minut kynout.
- Troubu si vyhřejeme na 180 °C, obě části forem spojíme k sobě a dáme péct na 45 minut.
- Pokud máme kameninovou formu, přikryjeme ji po vytažení z trouby ještě na 2 minuty mokrou utěrkou, aby šel beránek z formy dobře ven.
- Posypeme moučkovým cukrem a z rozinek nebo hřebíčků uděláme beránkovi oči.

JIDÁŠE
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
100 g másla nebo tuku
4 žloutky
80 g cukru moučky
500 g mouky hladké
1 lžička sušeného droždí Saf-instant
vanilkový cukr
Suroviny na pomazání:
25 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
Postup
Všechny přísady smícháme, řádně hněteme ručním šlehačem 10 min a necháme vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.
Hotové těsto ještě jednou prohněteme na vále. Těsto je spíše tužší a nelepí se, proto není třeba ho podsypávat moukou.
Z hotového těsta tvarujeme „jidášky“, tedy různé preclíky, uzlíky, šneky, hady, apod. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.
Pečeme je v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut. Ihned po vyndání je namažeme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu.
Jidášky jsou sice trochu lepivé, ale neskutečně dobré. Podle původních zvyklostí by se měly konzumovat s máslem a medem.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Suroviny na 2 ks
- 7 g sušeného droždí Saf-instant
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 300 ml mléka
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- sůl, citrónová kůra
- půl lžičky drceného anýzu
- rum
- 1 vejce (na potření)
Postup
- Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru.
- Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou, drceným anýzem a sušeným droždím, vlijeme třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto.
- Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
- Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 °C asi 35-40 minut.
Hodnocení
Saf-instant droždí
Saf-instant
Univerzální a spolehlivé francouzské sušené droždí ve větším balení pro ty, kteří potřebují mít doma stálou zásobu na pečení . Jednoduché použití bez zadělávání kvásku, vhodné pro všechny typy kynutých těst, pro ruční zpracování i pro domácí pekárny.
Cena 46 Kč / 125 g
Upečme si na Velikonoce něco vskutku svátečního. Zde naleznete 3 recepty, další najdete na https://drozdi.cz/tema
KYNUTÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Suroviny
100 g másla
6 žloutků
100 g cukru
500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí Saf-instant
citronová kůra z 1 malého citronu
sůl
600–700 ml mléka
máslo a strouhanka na vymazání vysypání formy
rozinky nebo hřebíčky na oči
Postup
JIDÁŠE
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
100 g másla nebo tuku
4 žloutky
80 g cukru moučky
500 g mouky hladké
1 lžička sušeného droždí Saf-instant
vanilkový cukr
Suroviny na pomazání:
25 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
Postup
Všechny přísady smícháme, řádně hněteme ručním šlehačem 10 min a necháme vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.
Hotové těsto ještě jednou prohněteme na vále. Těsto je spíše tužší a nelepí se, proto není třeba ho podsypávat moukou.
Z hotového těsta tvarujeme „jidášky“, tedy různé preclíky, uzlíky, šneky, hady, apod. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.
Pečeme je v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut. Ihned po vyndání je namažeme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu.
Jidášky jsou sice trochu lepivé, ale neskutečně dobré. Podle původních zvyklostí by se měly konzumovat s máslem a medem.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Suroviny na 2 ks
Postup