Hodnocení

Saf-instant droždí

Saf-instant 

Univerzální a spolehlivé francouzské sušené droždí ve větším balení pro ty, kteří potřebují mít doma stálou zásobu na pečení . Jednoduché použití bez zadělávání kvásku, vhodné pro všechny typy kynutých těst, pro ruční zpracování i pro domácí pekárny.

Cena 46 Kč / 125 g

 

Upečme si na Velikonoce něco vskutku svátečního. Zde naleznete 3 recepty, další najdete na https://drozdi.cz/tema

 

KYNUTÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Suroviny

100 g másla

6 žloutků

100 g cukru

500 g hladké mouky

7 g sušeného droždí Saf-instant

citronová kůra z 1 malého citronu

sůl

600–700 ml mléka

máslo a strouhanka na vymazání vysypání formy

rozinky nebo hřebíčky na oči

Postup

  1. Utřeme máslo se žloutky a cukrem, elektrickým šlehačem to trvá asi 5 minut.
  2. Přisypeme mouku, sušené droždí, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a nakonec přidáme vlažné mléko. Těsto můžeme zadělávat ručně nebo použít ruční mixér se 2 metličkami.
  3. Obě části formy vymažeme rozpuštěným máslem nebo olejem. Použijeme k tomu mašlovačku z peří nebo silikonovou, aby se tuk dostal do všech záhybů. Pak vysypeme strouhankou. Můžeme použít i hrubou mouku nebo najemno strouhaný kokos.
  4. Těsto vlijeme do obou částí forem a necháme na teplém místě 20 minut kynout.
  5. Troubu si vyhřejeme na 180 °C, obě části forem spojíme k sobě a dáme péct na 45 minut.
  6. Pokud máme kameninovou formu, přikryjeme ji po vytažení z trouby ještě na 2 minuty mokrou utěrkou, aby šel beránek z formy dobře ven.
  7. Posypeme moučkovým cukrem a z rozinek nebo hřebíčků uděláme beránkovi oči.

JIDÁŠE

Suroviny na těsto:

250 ml mléka

100 g másla nebo tuku

4 žloutky

80 g cukru moučky

500 g mouky hladké

1 lžička sušeného droždí Saf-instant

vanilkový cukr

Suroviny na pomazání:

25 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce rumu

Postup

Všechny přísady smícháme, řádně hněteme ručním šlehačem 10 min a necháme vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.

Hotové těsto ještě jednou prohněteme na vále. Těsto je spíše tužší a nelepí se, proto není třeba ho podsypávat moukou.

Z hotového těsta tvarujeme „jidášky“, tedy různé preclíky, uzlíky, šneky, hady, apod. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.

Pečeme je v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut. Ihned po vyndání je namažeme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu.

Jidášky jsou sice trochu lepivé, ale neskutečně dobré. Podle původních zvyklostí by se měly konzumovat s máslem a medem.

 

VELIKONOČNÍ MAZANEC

Suroviny na 2 ks

  • 7 g sušeného droždí Saf-instant
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 300 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • sůl, citrónová kůra
  • půl lžičky drceného anýzu
  • rum
  • 1 vejce (na potření)

Postup

  1. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru.
  2. Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou, drceným anýzem a sušeným droždím, vlijeme třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto.
  3. Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
  5. Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 °C asi 35-40 minut.

 

 

Celkový dojem: 4.5 4.5
Cena 4.5 4.5
Kvalita 4.5 4.5
Obal 4.5 4.5

Napsat komentář

Přidáno 58 odpovědí
  • Marie
    24.2.2024

    Nevyzkouseno

  • Veru
    7.2.2021

    Je fajn ho mít doma, nemusí člověk běžet pro čerstvé když potřebuje péct

  • Hanka
    24.5.2020

    moc dobre urcite budu kupovat

  • Anna
    14.7.2019

    Super !

  • INGRID
    22.6.2019

    Předáno dál, u nás by se neuživilo.

  • Veronika
    14.6.2019

    Super 😊

  • Martin
    30.5.2019

    supr pomocnik

  • Monika
    25.5.2019

    Droždí moc nepoužívám, ale třeba ho využiji. Výhoda delší trvanlivost.

  • Katerina
    7.5.2019

    Skvělí pomocník

  • Martina
    30.4.2019

    Jelikož často peču jak sladké, tak pečivo, oceňuji velké balení.

  • Lucie
    30.4.2019

    Droždí se vždy hodí takže super

  • Ilona
    27.4.2019

    Super velké balení

  • Michaela
    27.4.2019

    Dobré droždí, používám na pečení.

  • Denisa
    26.4.2019

    Dala jsem mamce :)

  • Nikola
    25.4.2019

    tohle droždí neznám, ale velikost balení je určitě praktické. I když lepší je čerstvé droždí, ne vždycky se najde doma, takže určitě vyzkouším

  • Bohuslava
    24.4.2019

    Ještě jsem kynuté věci péct nezkoušela, dám tomu šanci.

  • Yveta
    23.4.2019

    Super, na Velikonoce se hodilo :)

  • David JB
    18.4.2019

    Kuchařka si ho chválí.

  • Denisa
    18.4.2019

    Droždí se bude hodit, tohle ještě neznám, těším se až vyzkouším :-)

  • Michaela
    15.4.2019

    Super vychytávka :)

  • Michaela
    15.4.2019

    Výborné sušené droždí. Buchty i z celozrne mouky vykynuly úplně na jedničku.

  • Gabriela
    13.4.2019

    Vyzkouším.

  • Sandra
    13.4.2019

    Super vždy na droždí zapomenu že jsem koupila. Tohle už neprehlednu

  • Jiřina
    13.4.2019

    Mám radši čerstvé ale domácí chléb se povedl, takže spokojenost :)

  • Andrea
    13.4.2019

    Bomva, bomba a bomba. Za me nejvic spokojenost. Ja blázen do pečení, určitě využiju. Pro me hlavne skladnejsi. Nez aby se mi válelo plno sáčku ve skříňce. Jen ještě sehnat kde se dá koupit.

  • Veronika
    13.4.2019

    Sušené droždí jsem ještě neměla, tak jsem zvědavá.

  • Iva
    13.4.2019

    Jelikož hodně peču, tak droždí určitě využiji. Dávám ale spíš přednost menšímu jednorázovému balení. Jinak je toto sušené droždí výborné.

  • Michal
    13.4.2019

    Droždí OK, ale pro nás moc velké balení, nepečeme tak často, takže se nám spíš vyplatí pytlíček nebo kostka. Ale pro někoho, kdo hodně peče určitě super.

  • Tereza
    13.4.2019

    Popravdě mi docela vyhovuje velikost produktu. Nemusím pořád rozbalovat pytlíčky s droždím, když peču více.

  • Hana
    12.4.2019

    Sušené droždí jsem prostřednictvím boxu vyzkoušela prvně v životě. Vždy jsem byla raději pro droždí čerstvé. Toto droždí mne však velmi mile překvapilo, nepoznala jsem rozdíl mezi čerstvým a sušeným. Velkou předností tohoto droždí je, že ho může mít každá hospodyňka doma vždy po ruce.

  • Kateřina
    12.4.2019

    Droždí se vždycky hodí takže super!

  • Veronika
    12.4.2019

    přišlo v balíčku akorát vhod. těsto v pohodě vykynulo. určitě koupím znovu.

  • Michaela
    12.4.2019

    Zkusím na víkend udělat něco 🤪

  • Karolina
    12.4.2019

    určitě využiji, teď před velikonocemi se bude hodit 👍😊😉

  • Martina
    11.4.2019

    Vyzkoušeno a je super, těsto krásně nakynulo, a velikost balení taky výborná, za mě fajn droždí :)

  • Linda
    11.4.2019

    Dala jsem mamce, ale na Velikonoce určitě vyzkoušíme 😉

  • Marie
    11.4.2019

    🙂

  • Lucie
    10.4.2019

    ted o vikendu vyuziji, vypada dobre

  • Jarmila
    10.4.2019

    Balení mě překvapilo, trochu čekám že při rozbalení se mi to všude rozsype :) Tuto konkrétní značku neznám, ale předpokládám, že na sušeném droždí moc rozdílů nebude a využiju

  • Petra
    9.4.2019

    Výborné droždí, určitě se bude hodit.

  • Petra
    9.4.2019

    Jsem zvědavá, jaké to bude.. :)

  • Silvie
    9.4.2019

    Na pečení používám jen sušené droždí, normální na pomazánku 🤤 takže určitě na velikonoční pečení využiji, díky 😉

  • Lucie
    9.4.2019

    ráda vyzkouším..

  • Pavlína
    9.4.2019

    Určitě vyzkouším

  • Zuzana
    9.4.2019

    Sušené droždí používám nejraději. Za mě super.

  • Zuzana
    9.4.2019

    Sušené droždí používám minimálně, ale i tak se využije

  • Aluška
    9.4.2019

    droždí se v kuchyni hodí vždy, a ted před velikonocemi tuplem :)

  • Nicola
    9.4.2019

    super , doma se rozhodně neztratí :-)

  • Jitka
    9.4.2019

    Droždí znám,je skvělé,určitě využiji na velikonoční pečení

  • Tereza
    9.4.2019

    Velmi mile prekvapilo

  • Lenka
    8.4.2019

    Jsem příznivcem klasického droždí, ale třeba překvapí ;)

  • Romana
    7.4.2019

    super na Velikonoce :)

  • Pavel
    7.4.2019

    Vše ok

  • Ludmila
    7.4.2019

    Používám hodně sušené droždí, tak teď na Velikonoce se bude určitě hodit :)

  • Zuzana
    5.4.2019

    Super pomocník

  • Šárka
    5.4.2019

    jsem zvědavá jaké budou.

  • Kristýna
    4.4.2019

    Určitě se využije

  • Jana
    4.4.2019

    Děkuji :-) Teď se bude hodit na Velikonoční pečení. Droždí znám a je výborné 👍