Kynuté langoše
Ingredience
(na 4 porce – asi 6 menších langošů)
Na těsto:
- 400 g hladké pizza mouky
- 1 čl soli
- 1 čl jedlé sody
- 20 g droždí (nebo 5 g žitného rozkvasu)
- 200 ml vlažného plnotučného mléka
- 50 g selského jogurtu
- 2 pl řepkového oleje
- 1 vejce
K dokončení:
- slunečnicový olej na smažení
- gouda k nastrouhání
- kečup
- česnek v oleji nebo utřený česnek se solí a olivovým olejem (k natírání)
Postup
Ze všech surovin zpracujte těsto v robotu. Nechte 10–15 minut odstát, těsto získá na objemu a začne tvořit bubliny.
Připravte si hlubší pánev a rozehřejte v ní slunečnicový olej vhodný ke smažení. Olej nepřepalujte, hlídejte jeho teplotu a podle potřeby ji na sporáku upravujte. Mokrýma nebo lehce poolejovanýma rukama tvořte co nejtenčí placky – toto těsto přirozeně zvětší svůj objem při smažení, tak ať nejsou placky příliš tlusté.
Smažte jednotlivě 2 minuty z každé strany dozlatova. Dokončete česnekovým olejem, kečupem a strouhaným sýrem. Podávejte vždy hned po usmažení. Těsto vydrží v lednici i 24 hodin, a můžete ho tak použít i později a podávat langoše vždy čerstvé.
Více receptů od Babiččiny volby najdete ZDE